top of page
GLOSSARI
VELOCITAT D'OBTURACIÓ: controla el temps durant el qual entra la llum. Amb una velocitat alta s'obre i es tanca en fraccions de segon (per exemple 1/500) i amb una velocitat lenta està obert durant més estona (per exemple 1 segon sencer)
ISO: És la sensibilitat del sensor de la camara a l'hora de captar la llum
DIAFRAGMA: és una part de l'objectiu que permet regular la quantitat de llum que entra a la camara
FORA DE CAMP: és tot allò que no hi ha en el camp de visio de la camara.
ENCUADRAMENT: és la composició, la forma en la qual s'ordenen els objectes vistos, dins del que efectivament queda en un quadre.
EXTIMITAT: Intimitat que es fa pública.
COMISARI: Es qui té total poder de decisió sobre un projecte.
DIGITAL ART: Una nova forma d'art en la qual s'utilitzen tecnologies digitals en el procés de producció o en la seva exhibició.
L'ULL I LA VISIÓ ÒPTICA, CAMERA FOSCA: Un corrent fotogràfic el qual consisteix a partir d'un instrument fotogràfic simple el qual és una caixa amb un forat petit a la part frontal i un dispositiu receptor d'imatges a la part del darrere.
ORIGENS DE LA FOTOGRAFIA: Corrent fotogràfica segons s'obté amb un betú de Judea, extes sobre una placa de plata, després d'un llarg temps d'exposició de varis dies.
PICTORIALISME: Corrent fotogràfic que barreja la fotogràfia i la pintura. Consisteix en realitzar fotografies amb untoc artístic. Utilitzaven tècniques com el desenfocament. Per revelar-les utilitzaven un paperespecial i manipulaven les iatges amb carbons i tintes.
FOTOPERIODISME : Corrent fotogràfic el qual busca fer fotografies que plasmin una realitat social o cultural. Aquestes fotografies tenen una intenció de denúncia sobre el que fotografien.
NOVA VISIÓ: Corrent fotogràfic el qual defensa la fotografía com un mitjà específic d'expressió artística. Defensa el experimentalisme i el ús de proediments tècnics.
FOTOMUNTATGE: Corrent fotogràfic el qual consisteix en barrejar dos o més fotografies per donar-lis una nova composició.
DADAISME: Corrent fotogràfic el qual ja no busca l'estètica i la bellesa sinó provocar contra les sensibilitats burgeses.
FUTURISME: Corrent fotogràfic que fa ungir cap a l'abstracte. Tracta de reflectir el el movimnt, el dinamisme, la velocitat i la força interna de les coses, exaltant la guerra i les màquines.
SURREALISME: Corent fotogràfic que consisteix en captar i expressar la esència i les inquietuds del ésser humà a través de tècniques i temàtiques que fan referència al inconsient.
STREET PHOTOGRAPHY: Corrent fotogràfic el qual retracta l'entorn diari en el que ens trobem i no ens hi fixem. Té lloc als carrers i ciutats
FOTOGRAFIA D'AUTOR: Corrent fotogàfic el qual no s'evalua ni la tècnica la fotografía en particular, sinó la artisicitat del treball més ampli del fotògraf.
ESCOLA DE DÜSSELDORF : Corrent fotogràfic el qual es dedica a imatges industrials en blanc i negre.
FOTOGRAFIA HUMANISTA: Corrent fotogràfic el qual consisteix en remarcar la figura humana en les seves fotografies.
PROVOKE: Corrent fotogràfic el qual es buscava retractar paisatges que s'acostesin als sntiments provocats pels cuadres de Edward Hopper. Aquestos quadres expressaven la soletat, cosos aïllats, éssers invisibles en la societat...
ENQUADRAMENT: és la part que veiem a través del visor de la càmera i que determina allò que l’espectador veurà.
ANGULACIÓ D'ENQUADRAMENT: És el punt i la direcció on posem la càmera per filmar un personatge o un objecte. Segons l’alçada des de la qual enquadrem al personatge o objecte, hi ha diferents tipus d’angles:
ZENITAL: (a sobre del personatge)
PICAT: (desde dalt pero enfocant més a la cara)
NORMAL: (recte respecte al personatge)
CONTRAPICAT: (per sota de la meitat però enfocant la cara
NADIR: (desde abaix del personatge).
PLA: Segons si l’enquadrament és més obert o més tancat, diferenciem diversos tipus de pla
GENERAL: pla en què la figura humana apareix sencera i també l’escenari on es desenvolupa l’acció.
MITJA: pla en el que la figura humana només es veu les seves espatlles i cap.
AMERICÀ: Pla la imatge del qual recull aproximadament les tres quartes parts del cos humà, fins als genolls. Utilitzat ja amb anterioritat en films nord-americans, el seu ús es generalitza a partir del 1909. Va ser un pla molt utilitzat en pel·lícules western.
CURT: captaria el cos des del cap fins a la meitat del pit. Aquest pla ens permet aïllar una sola figura dins un requadre, i descontextualitzar del seu entorn per concentrar-hi la màxima atenció.
PRIMER PLA: Pla la imatge del qual recull un detall concret d’un personatge o d’un objecte, utilitzat per primera vegada el 1898 per G.A.Smith, però que no es generalitza fins cinc anys després.
PLA DETALL: permet veure una figura, persona/objecte de més a prop per a més fixació, es concentra la màxima capacitat expressiva. Serveix per emfatitzar algun element d'aquesta realitat destacant detalls que per una altra banda passen desapercebuts i, a més, fer sentir a l'espectador una atracció.
PLA ABERRANT: es varia l'angle de l'eix de la càmera i es torça l'horitzó.
CAIRON: tota gràfica que serveix, en un audiovisual, per informar l'espectador de què o qui està veient.
PANORÀMICA: En cinema, una panoràmica és un moviment d'imatge que consisteix en fer rotar la càmera sobre el seu propi eix (horitzontal, vertical o diagonal), sense moure-la de lloc. Acostuma a realitzar-se muntant la càmera sobre un trípode o fent-la rotar directament a mà.
TRAVELLING: frontal, lateral, vertical, circular.
B-ROLL: és un material suplementari o alternatiu intercalat amb la presa principal. El terme A-roll per referir-se a la presa principal ha caigut en desús.
MOVIMENTS LLIURES: és quan la càmera es mou sense seguir un ordre concret. Pot ser amb grua o sense grua (quan porta la càmera una persona a sobre).
STEADYCAM: és el nom comercial del primer sistema d'estabilització per càmeres de cinema i televisió permetent la presa de vistes al vol, en tràvelings versàtils, gràcies a un enginyós sistema d'arnès i d'un braç articulat.Consisteix en un sistema de suspensió i braç recte amb un suport per la càmera i un sistema de contrapesos.
ZOOM: Objectiu de distància focal variable, que manté enfocada la imatge al canviar la distància focal. Efecte d'apropament o allunyament de la imatge obtingut mitjançant aquest objectiu.
STORY-LINE: designa l'embolic o la trama de la història. Es tracta de la síntesi de la història i, en conseqüència, n'ha de contenir l'essencial:
-
Presentació del conflicte (passa alguna cosa)
-
Desenvolupament del conflicte (cal fer alguna cosa)
-
Solució del conflicte (es fa alguna cosa).
EFECTE VERTIGO: és un efecte cinematografic que consisteix en combinar un zoom enrere amb un travelling endevant, o a la inversa, un zoom davant amb un travelling cap enrrere.
CÀMERA OBJECTIVA: Quan la càmera adopta un punt de vista neutre, com el que adoptaria un espectador extern que simplement mira des de fora el que està passant.
CÀMERA SUBJECTIVA: Si la càmera adopta un punt de vista intern, imitant la mirada d’un personatge per col·locar l’espectador en el lloc d’aquest personatge. Òbviament, la càmera subjectiva acostuma a tenir una càrrega emocional narrativa molt més forta.
MUNTATGE (edició digital): procés mitjançant el qual s'elabora, un treball audiovisual a partir de les imatges obtingudes d'un suport (fitxer, cinta, disc òptic) de vídeo, gravades prèviament. Per a això es necessita reproduir la font i realitzar un trossejat d'aquesta. Un cop feta la revisió de la font se seleccionen els fragments de vídeo i àudio que formaran part del muntatge.
PLA SECUÈNCIA : és una excepció a aquesta norma del muntatge. Anomenem pla seqüencia a aquell pla que es manté durant tota una seqüència. És a dir, l’escena no està formada per una suma de diferents plans, sinó que un sol pla ininterromput segueix tota l’acció.
CROMA: fons verd o blau sobre el qual es pot projectar qualsevol fons en postproducció, ja sigui una imatge d’una muntanya nevada, com una platja amb sol...
EL·LIPSI : Fenomen que consisteix a no explicitar en la parla uns elements determinats, posat cas que en resulti clara la interpretació, bé per les circumstàncies externes a la pròpia llengua en què hom doni la comunicació, bé pel mateix context informatiu.
MUNTATGE DIALÈCTIC: és aquell que pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat.
MUNTATGE ALTERN (suspens) : consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment però en llocs diferents i que, finalment, convergiran. Les escenes de persecució en serien un exemple.
RACCORD : És la relació entre un pla i el següent en el muntatge. Sovint els diferents plans que componen una escena han estat filmats en realitat en diferents moments i per tant cal vigilar que hi hagi coherència entre ells en elements (la llum, el vestuari, els detalls del decorat, la posició dels personatges…) per no trencar la il·lusió de continuïtat en l’espectador.
FLASHBACK: tècnica narrativa que consisteix a interrompre la narració per donar un salt al passat.
FLASHFORWARD: és un salt cap endavant en el temps, per després retornar a el moment present de la narració, actuant com a recurs d'anticipació més enllà dels límits del relat.
LLUM CREUADA: Entre dos focos o reflectors sobre un personatge aconsegueix nitidesa en la figura ja que no es produeixen ombres.
LLUM PICADA: és un recurs expressiu que aconsegueix col·locant el focus de llum a sobre de l’objecte.
LLUM CONTRAPICADA: des de baix, ressaltarà les obres exageradament com en les pel·lícules de terror, que es pot apreciar les ombres facials en molts personatges.
CONTRALLUM: el foco es posiciona de cara a la càmera, d’esquena al personatge o objecte gravat. s’aconsegueix transferir un toc misteriós i una imatge de l’objecte o el personatge poc definit.
LLUM LATERAL: Remarca les siluetes i el contorn, donant més relleu al pla, ja que deixa la meitat de l’objecte o persona a l’ombra.
LLUM FRONTAL: es situa darrere de la càmera,
BSO : banda sonora
BSO ORIGINAL : banda sonora creada especialment per aquella peli
LEITMOTIVE: és una figura artística que, unida a un contingut determinat, es repeteix durant una obra d'art. Té el seu origen en la música, més concretament en l'òpera, però ha estat eixamplat a molts altres camps, tant artístics com socials o econòmics (entre aquests, el màrqueting).
VEU EN OFF: recurs narratiu del cinema i les arts escèniques en el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena o, en el cas audiovisual, sense que aparegui a la pantalla.
BREFING: document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.
SEGMENTACIÓ: és l’acció de dividir el conjunt del mercat en diferents parts per a triar el públic objectiu de cada anunci. Aquesta divisió es pot fer amb diferents criteris: edat, sexe, interessos, etc.
PÚBLIC OBJECTIU: és el grup de persones que comparteixen unes determinades característiques i que per això seran el públic a qui anirà dirigit un anunci. En anglès s’utilitza el terme target.
DIRECTOR D'ESTRATÈGIA (PLANNER): és la persona (o departament) encarregada de dissenyar la planificació d’una campanya publicitària.
IDENTIFICACIÓ: estratègia publicitària que consisteix a buscar que l’espectador d’un anunci s’identifiqui amb el seu protagonista, de manera que vulgui consumir el mateix producte. S’acostuma a distingir entre identificació real i identificació ideal.
POSICIONAMENT: estratègia que consisteix a determinar en quin espai es col·loca el propi producte respecte dels de la competència en la ment del consumidor.
ESLÒGAN: frase breu que resumeix el missatge d’una campanya publicitària i normalment es col·loca al final dels anuncis televisius.
PUBLICITAT EMOCIONAL: estratègia que consisteix a anunciar un producte utilitzant emocions lligades al producte en lloc d’arguments racionals.
PUBLICITAT VIRAL publicitat (de vegades camuflada) que es transmet per internet de manera similar a com es transmet un virus: una cèl·lula infectada en contagia unes quantes que al seu torn en contagien cadascuna unes quantes més i d’aquesta manera amb l’acció de cada actor no es sumen infectats sinó que es multipliquen.
JOCS PUBLICITARIS: jocs, generalment gratuïts i a Internet, encarregats per una marca per tal que el seu producte o logo sigui el centre del joc.
PUBLICITAT ENGANYOSA: publicitat que indueix els espectadors a errors sobre la seva naturalesa, preu, qualitat, etc.
POSTPRODUCCIÓ: és l’etapa final del rodatge d’un anunci en la qual es munten les imatges, es retoquen si cal, s’hi afegeixen efectes especials, la banda sonora, etc.
bottom of page