ANÀLISI AUDIOVISUAL
DOLENT: YoBingo
Link: https://youtu.be/RE7fOoq3O6M
L'anunci que hem triat per categoritzar-ho com a dolent és el de "Yo-bingo", i les raons són aquestes. Primerament comentarem les paraules que s'utilitzen en l'anunci, comencem per les orals: a primera vista podem veure que fan un joc de paraules entre la cançó que versionen i el que és l'eslògan de l'anunci "Cuando tu vas yo-bingo", tot i això també trobem moltes aparicions que no tenen relació amb el producte o simplement entre elles, com per exemple, el diàleg que s'estableix entre el personatge principal i un cambrer. Com a aspecte negatiu respecte a la manera de com parla el personatge protagonista, podríem dir que ho fa d'una manera massa ràpida.
Quant al text escrit podem observar que en dues franges negres, una situada a la part superior i l'altre a l'inferior. A la a dalt podem veure el logo del producte, és una tipografia que combina els colors rosa i blau i a més fa conjunt amb l'estètica del vídeo. També al costat dret superior trobem la adreça web per poder accedir a la pàgina d'aquest. A la part inferior de l'anunci, trobem un missatge important amb lletres petites blanques, hem observat que quan mires un anunci normalment no mires part inferior, fent així que contrasti més l'altra franja negra. Tot i això han fet bé escriure aquest text, ja que amb el seu missatge t'estan advertint de la responsabilitat que un ha de tenir amb l'ús del producte que ens venen, concretament un portal de bingo online d'Espanya amb gran varietat de jocs. És per aquesta raó, que trobem la inscripció +18 referint-se a que està destinat a un públic major d'edat, al costat d'aquest símbol, també podem trobar una insígnia amb una franja on apareix l'escrit "juego seguro" i al costat trobem la bandera d'Espanya i Europa, referint-se a que aquest producte està patrocinat per aquestes "entitats".
Continuem analitzant les imatges, primer de tot parlarem dels plànols que en total són 13 (al final de l'anàlisi podeu veure com estan dividits els temps de cada un). Clarament podem distingir tres localitzacions diferents (un concert, un restaurant i un plató de televisió), que a causa de falta de cohesió no s'entén la relació que hi ha entre aquests llocs ni la dels personatges d'aquestes. Del plànol número 1 fins al plànol número 2 trobem una mena de concert amb ballarins, destaquen els colors blaus i roses que provenen de diferents llums, és en aquesta seqüència on apareix la cançó versionada que dona lloc al nom del producte. En aquesta seqüència no trobem la relació de les imatges amb el producte que estan venent, tot i així la cançó utilitzada és molt "contagiosa" i coneguda, de tal manera que quan l'escoltes la relaciones amb l'anunci, a més a més és fàcil de recordar. Seguidament fa un salt que provoca una incoherència amb el fil de l'anunci, és en aquest moment quan ens presenten al protagonista de l'anunci que és Jorge Javier Vázquez, un personatge famós de la cadena tele 5. Utilitzant a ell com a consumidor, volen arribar a més públic, ja que és conegut i d'aquesta manera pot arribar a donar més confiança. Del plànol 6 al 12, torna a aparèixer el concert, amb els ballarins i el cantant, durant aquesta seqüència la cançó versionada segueix sonant i van apareixent diferents plànols del cantant, dels ballarins... Després, d'una manera inesperada enfoquen a una mena de pissarra digital a on apareixen diferents exemples de premis suposadament guanyats. Això ho fan amb la intenció de captivar al públic per caure en el vici per aconseguir aquests. I finalment, l'última escena en la qual només apareix un plànol enfocant al consumidor, aquest dona el missatge de l'anunci animan-te a unir-te i darrere d'ell apareix el cambrer del restaurant aguantant una pancarta que et proporciona més informació sobre l'anunci. En aquesta escena trobem un altre cop la incoherència, ja que no s'acaba de relacionar la funció del cambrer.
En conclusió, el que principalment falla en l'anunci és el guió, ja que si no ens fixéssim en el text que l'acompanya no acabaríem d'entendre el fil que pretén seguir. També no s'acaba de resoldre que és el que volen transmetre amb les diferents seqüències, quan veus l'anunci, notes un excés d'elements barrejats sense cap mena d'informació i el que fan únicament és distorsionar el missatge.
-
00:00-00:01
-
00:01-00:03
-
00:03-00:05
-
00:05-00:06
-
00:06-00:07
-
00:07-00:08
-
00:08-00:09
-
00:09-00:09
-
00:09-00:10
-
00:10-00:10
-
00:10-00:11
-
00:11-00:14
-
00:14-00:20
concert
restaurant
plató
BO: Pipes GREFUSA
Link: https://youtu.be/87eaBAaJqYo
L’anunci que considerem com a bo és el de les pipes Grefusa. El considerem com a bo ja que tot i tenir un estil com molt de comèdia i graciós, es veu clarament el producte el qual ens volen publicitar, a qui va adreçat, i el missatge que ens vol transmetre. També perquè gràcies al recurs sonor que utilitza, aquest anunci fa que es quedi fàcilment gravat al cap.
En total l’anunci consta de 4 plans:
Plànols:
-
00:00 - 00:02 (Pla general nois al parc)
-
00:03 - 00:04 ( Pla mig/llarg nois al parc)
-
00:05 - 00:15 (Pla detall mà amb pipes cantant)
-
00:16 - 00:20 (Pla general amb muntatge del producte i el logo)
Aquests plans representen a un grup de nois que estan a un parc menjant pipes i un d’ells treu unes que estan enganxades. llavors hi ha un pla detall de la ma del noi i apareix un muntatge de les pipes cantant i amb ulleres de sol. Va dirigit a gent jove i adults d’entre 12 i 40 anys . qualsevol consumidor de pipes, tot i que es centralitza més en els joves ja que son els principals consumidors del producte.
Vol com transmetre situacions gracioses que acostumen a passar a la gent quan mengen pipes. Ens vol transmetre com un ambient divertit i acollidor que hi ha quan es mengen aquestes pipes amb amics.
La part inicial en la que els nois estan al parc representa una situació real de la vida quotidiana, així que podriem dir que el món que reflecteix l'anunci s’assembla o vol imitar a la realitat, tot i que el que si surt fora de la realitat és en el pla detall de les pipes quan comencen a parlar i cantar.
Pel que fa a la música, té un estil molt juvenil ja que està adreçada a joves, amb un ritme i una melodia enganxosa que es queda gravada al cap. Aquest recurs és molt utilitzat ja que vol que sigui molt fàcil de recordar aquell anunci i que sigui alhora únic i saber que quan escoltes aquella música en concret saps de quin anunci es tracta.
En aquest anunci podem trobar alguns efectes sonors, com per exemple un ambient de fons d’un parc amb ocells, i com un crit en el moment que surt la marca “G” de Grefusa. s’han utilitzat per ambientar les escenes i donar-li un punt més realista.
ESLOGAN: solo pasa con pipas G.
ANÀLISI GRÀFIC
DOLENT: Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
Elements de la imatge que es destaquen:
Aquest anunci mostra un enquadrament vertical, on trobem un pla general. Destaca la figura d'una persona representada molt esquemàtica i de color negre, aquesta està en situada una mica més a dalt del centre per mostrar així l'altura des de la qual està caient, i la seva posició és encorbada, per marcar més la posició de caiguda. Respecte al color de la figura, en aquest cas el negre mostra la situació de la persona representada, aquesta està com "perduda" o necessita ajuda. Per altra banda, a baix de tot trobem a un grup de gent, també esquemàtica, amb les mans cap a dalt, demostrant així que poden ajudar a aquesta persona, en el cas literal de la il·lustració d'agafar-lo quan ell caigui. Per part del color, aquest grup de gent està representat amb el color blanc, un color que mostra pau, tranquil·litat... Marcant un altre cop la diferència entre la figura i el grup, i com aquesta entitat pot ajudar-la.
Com a fons hi trobem un to verdós amb degradat (el centre més fosc i les cantonades verticals més clares). Segons la meva opinió, el color que més destaca d'aquest anunci, és el color de la tipografia, el blanc.
Text:
L'eslògan de l'anunci "Quan ens necessites hi som", apareix amb una tipografia molt simple i de color blanc, està situada just al damunt de la figura central. Just a sota de la figura central trobem més informació, escrita amb la mateixa tipografia i color, però el tamany és una mica més petit; Tot el text que apareix a l'anunci està centrat. Finalment trobem el logotip, el qual té forma de dues cadires i una taula al mig emmarcades en un quadrat, a la vegada que es pot observar una taula amb cadires, també s'observa la lletra T, inicial de taula, han jugat amb aquests dos elements.
A més a més, a baix de l'anunci trobem l'adreça "www.tercersector.cat" per aquelles persones que vulguin obtenir més informació, la tipografia és la mateixa, però canvia el color, que passa a ser negre i el tamany, que és més petit que la informació extra que apareix a l'anunci, i està en negreta. A la cantonada contrària hi trobem un missatge que t'anima a buscar més informació sobre aquesta entitat, està també en color negre, però sense estar en negreta i aquesta vegada, la mida de la tipografia és inclús més petit que el que hi ha a l'adreça a la cantonada esquerra.
I a fora de l'anunci trobem el logotip de la Generalitat de Catalunya, mostrant així el seu suport.
Interpretació:
La interpretació que hem extret d'aquest anunci és que la persona caient simbolitza a aquelles persones que estan perdudes, i les entitats (el grup de persones) són les que et salven. Tant les imatges com el text, som molt simples, els dibuixos són molt esquemàtics i geomètrics, i el text molt senzill i fàcil de llegir, està centralitzat i la mida de l'eslògan és més gran que la informació extra que proporciona.
Hem acabat en la conclusió que aquest anunci està destinat cap a tot el públic, però sobretot a gent de mitjana edat, entre els 35-60.
Finalment, aquest anunci transmet valors com el de col·laborar entre tots i ajudar-nos entre nosaltres.
Conclusió:
Hem denominat aquest anunci com a dolent, ja que tot és molt simple i esquemàtic i els colors utilitzats són molt foscos, fent que aquest anunci sigui molt trist i la gent no es fixi en ell.
BO: Coca Cola
És un anunci gràfic amb enquadrament horitzontal que patrocina una beguda o refresc molt conegut, la Coca Cola. Podem intuir que aquest cartell publicitari va ser exposat en temps d'hivern, i festes de Nadal, ja que apareix un personatge típic d'aquestes festes com és el Papa Noel, i també pel color vermell que predomina en el cartell, que a part de ser un color que relacionem molt amb Nadal, també és el color principal de la marca publicitada. Si ens fixem en el logo, també està decorat d'una manera molt nadalenca amb a sota el seu eslògan "Lo que nos une es más fuerte". Aquest està escrit amb una tipografia petita i de color blanc igual que la resta de text del cartell. Podem dir que es dirigeix que cap a un públic infantil, per la presència del Pare Noel, fins i tot podem dir que es dirigeix cap a tots els públics que consumeixen aquest producte. L'anunci té una estètica de postal nadalenca amb una felicitació de bon Nadal, per tant la intenció és fer veure a la gent que la millor manera de celebrar les vacances de Nadal és amb Coca Cola. Per últim és molt interessant que utilitzin la figura del protagonista com a consumidor del producte.